top of page

Touraine Chenonceaux

Catherine de Medici, was een tot de verbeelding sprekende Franse koningin van Italiaanse origine. Na de dood van haar echtgenoot, Henri II, in 1559, eiste ze het kasteel van Chenonceau op. Ze verdreef er Diane de Poitiers, de Maitresse van haar man. Diane was 20 jaar ouder dan Catherine, Henri II had haar het kasteel geschonken.

Het Kasteel en de tuinen werden omgetoverd in een Hof van plaisanterie waar ze zeer regelmatig feesten hield. In 1550 plantte Catherine de Medici een wijngaard aan op de gronden van het kasteel op de oevers van de Cher. De Cher is een zijrivier van 'La Loire'.

(voor de Fransen is de Loire een vrouwelijke rivier en De Cher is dan weer mannelijk).

Tijdens de Renaissance kende deze wijngaard een groot succes en er werden meer wijngaarden aangeplant.

 

De zuivere appellation 'Touraine' is ontstaan in 1936. Tijdens de jaren 2000 is men begonnen met een hergroepering van de appellaties . De bedoeling was om de regio's en hun druivenrassen en wijnen nog meer te beschermen.

Aan de rivier de Cher wou men een extra inspanning leveren om de meest landschapsgebonden druiven zoals de Sauvignon Blanc, de Côt en de Cabernet Franc te beschermen.

Uit deze historische interesse is de Touraine-Chenonceaux ontstaan.

 

Wit en Rood

 

De witte wijn bestaat uit 100% sauvignon.

De druif moet geteeld worden op de hoogste terreinen langsheen de rivier de Cher tussen Chenonceaux en het dorpje Meusnes.

De witte wijn wordt 'sur lie'(fijne droesem) gerijpt tot minimaal 30 april na de oogst. Specifiek geeft dit een prachtige wijn met volle rondheid, finesse en complexiteit. Een kruidig bommetje met aroma's van witte bloemen (meidoorn, acacia) en fruit

( citrus, perziken en rijpe peren, abrikozen, ananas, mango).

 

chenonceaux3_edited.jpg

De geboorte

In de herfst van 2011 werd de eerste oogst van de jonge appellatie 'Touraine-Chenonceaux' binnengehaald.

De erkenning van deze benaming werd behaald na verscheidene jaren van rigoureus werk bij het selecteren van de beste terroirs en de wijnen die daaruit voortkomen.

Zo'n zestig wijnbouwers produceren de Touraine-Chenonceaux in rood en wit, met een uitzonderlijke Top wijn als resultaat.

Onze buren wonnen twee medailles op het
Clos%20roussely%20(2)_edited.jpg

De Touraine Chenonceaux rood ontspruit uit een huwelijk tussen de specifieke Touraine druiven 'Côt'(minimaal 50%) en 'Cabernet Franc'(minimaal 35%)

 

De rijping tot 31 augustus na de oogst, geeft complexe aroma's met zijdeachtige tannines.

Een elegantie van een ronde en krachtige wijn met aroma's van zwart fruit, noten en zoethout.

Geen veroudering in vaten, maar rondheid en finesse qua materiaal.

Zowel de witte als de rode wijn Touraine Chenonceaux wordt door een professionele jury beoordeeld en pas na een positieve beoordeling mag je hem bottelen in de speciaal ontworpen fles voor deze wijn.

De derde zaterdag van Juli kan je hem gaan proeven in het kasteel van Chenonceau tijdens een avondwandeling onder de sterren. 

Diane de Poitiers,
Louise van Lotharingen, Catharina de Medici...
'Het château des dames'

Chenonceau

 staat bekend als het vrouwenkasteel.
Wist je dat de jury  voor de Touraine Chenonceau
enkel uit vrouwen bestaat?
4840984044_80f86bcf50_o.jpg
bottom of page