top of page

In Touraine

 

kan ik echt genieten van het leven. Met een lekker glas wijn laat ik me op sleeptouw nemen door het ritme van de natuur. Ik blijf me verbazen over de rustgevende geluiden van de vele vogelsoorten die ik dagelijks ontdek, het gestjierp van de dansende krekels tussen het gras, de kikkers op  onze waterplas.

Ici, vivre est un art!

Tijdens mijn uitstappen wordt ik overweldigd door prachtige landschappen, machtige kastelen met veel spannende legendes en historische verhalen en fascinerende dorpen.

Touraine is de 'Tuin van Frankrijk' met zijn vruchtbare grond waar ik als echte gourmand

mag genieten van lekkere groenten en heerlijk fruit, sublieme kazen en uiteraard ook voortreffelijke wijnen. 


 

AOC-Touraine 

De benaming Touraine verwijst  naar de periode van voor 1789, van voor de Franse revolutie toen Frankrijk nog in provincies was opgedeeld.

Touraine was dan ook de lievelings provincie van de vele koningen en adel.

Tegenwoordig is Touraine een herkomstbenaming voor bepaalde wijngaarden.

De wijnen met de AOC-Touraine herkomstbenaming strekken zich uit over meer dan 16300 hectaren rond de rivier de Loire en zijn zijrivieren.*

Onder de herkomstbenaming vallen 17 appellations, 1 IGP Val de Loire ,(indication géographique protégée)en 6 regionale geografische zones.

De druivensoorten zijn chenin, orbois, sauvignon (voor wit), Côt, gamay, cabernet franc en pinot noir (voor rood).

 

Onder de herkomstbenaming vallen vele appellations AOP/AOC: Bourgueil, Cheverny, Chinon, Coteaux du Loir, Coteaux du Vendômois, Cour-Cheverny, Jasnières, Montlouis-sur-Loire, Orléans, Orléans-Cléry, Saint-Nicolas-de- Bourgueil, Touraine, Valençay, Vouvray, Crémant de Loire, Rosé de Loire.

 

Er zijn 6 nieuwe régionale geografische zones(AOP): Touraine-Amboise, Touraine-Azay-le-Rideau, Touraine Chenonceaux, Touraine-Mesland, Touraine Noble-Joué, Touraine-Oisly

Er is 1 IGP die zich uitstrekt over 14 departementen : Val de Loire.

Vanaf de eeuwwisseling zijn ze bezig dit wijnlandschap te hertekenen. Het blijft een complex gebeuren zowel voor de wijnmakers als voor de instanties die de wijn beschermen. 

157700959_c8f60aee83_o.jpg
6097614967_27cd078e63_o.jpg

'La Loire'

Wist je dat de Loire de langste rivier van Frankrijk is, 1012 km ,met als bron het centraal Massief en uitmond in de Atlantische Oceaan. Het is nog steeds de meest natuurlijke rivier van Europa.

 

De Loirevallei, het gebied in de omgeving van die enorme rivier de Loire staat bekend vanwege de grote biologische diversiteit en de rijkdom aan cultureel erfgoed.

Je kan tijdens een wandeling of een fietstocht watervogels spotten zoals koereigers, futen, aalscholvers,oeverzwaluwen,ijsvogels die de rivieroevers en eilanden delen. Je kan ook roofvogels zoals buizerds, sperwers, uilen, everzwijnen en herten observeren in de enorme bossen rond de Sologne.

 

De vallei had altijd al een aantrekking op echte levensgenieters vandaar dat vele koningen de Loire vallei verkozen als woonplaats of buitenverblijf. Tijdens de geschiedenis bekroonden meerdere koningen bepaalde steden tot hoofdstad van Frankrijk.

(Amboise en Loches bv)

 

Daarom tref je hier zoveel prestigieuse kastelen aan. Maar ook Agnes Sorel, Chopin, Mick Jagger, George Sand, Leonardo Da vinci, Diane de Poitiers, Nostradamus, Rabelais en Balzac voelden zich hier goed.

Chateau de Valençay

De grondvesten van de klassieke Franse keuken vind je in 'Chateau de Valençay'. Napoléon koopt in 1803 het kasteel van Valençay, het perfecte kader voor zijn minister van Buitenlandse zaken. Minister Tayllerand neemt 'Marie-Antoine Carême' uit Parijs mee.

Want wat anders dan een mooi kader, een lekker glas wijn en top-gastronomie om moeilijke diplomatieke onderhandelingen te vergemakkelijken. 

20191224_143538.jpg

Bij de wijnmaker.

De wijngaarden van het Loiredal strekken zich uit langs de koninklijke rivier vanaf Sancerre tot in de omgeving van Nantes.

De Loire biedt werkelijk de grootste variatie aan wijnen in de hele wereld. Echte kwaliteitswijnen met meesterschap gemaakt en door vakmannen gebotteld : Rode, witte, rosé, mousserend, droge, zoete en likeurwijnen.

Je treft professionele wijnhuizen aan, maar ik proef liefst de wijn op het domein, in hun wijnkelders en luister dan naar de verhalen van mensen die fier zijn op wat ze gemaakt hebben. Je hebt hier nog de gilde, het feest van de patroonheilige, Saint-Vincent...allemaal tradities die in ere worden gehouden en die vaak aan verborgen blijven voor de bezoekers.

Ik vind het gezellig om te kunnen deelnemen aan een proeverij waarbij je een rondleiding krijgt door de wijngaarden veelal gepaard met een bijhorende kaas of streekgerecht.

Opendeurdagen op het domein  zijn hier vaak een culinair feest. De laatste creatie van de wijnmaker worden voorgesteld en ze nodigen hier bevriende producenten uit. Honing, houten speelgoed, vleeswaren... (artisanale patés die speciaal voor zo een gelegenheid worden gemaakt)

 

Ga je mee?

bottom of page