De Gamay Noir à jus Blanc
De Gamay Noir à jus blanc in Touraine.
De wijn gemaakt van deze druif staat praktisch dagelijks op het menu bij de locale bevolking van Touraine.
Vooral tijdens de lunch wordt hij als dorstlesser bij de maaltijd gedronken.
In Touraine wordt meestal geen lunchpakket mee naar het werk genomen.
De ambachtsman, de kantoorbediende, de avocate geniet van een menu 'd'ouvrier' op restaurant.
Een heus 'vier gangen' menu bestaande uit voorgerecht, hoofdgerecht, kaas en dessert, daarbij hoort een karaf Gamay wijn.
Andere wijnen zoals de 'Côt', de 'Cabernet Franc' en zeker de 'Touraine-Chenonceaux' worden bewaard voor tijdens het weekend of een speciale gelegenheid zoals een feest.
Druivenras
De Gamay Noir à jus Blanc is een blauw druivenras en uiteraard is het sap kleurloos zoals bij alle druiven, wit of rood.
Deze druif is ontstaan uit een kruising van de Franse 'Pinot Noir' en de Oostenrijkse druif 'Heunisch Weiss'.
De Gamay Noir is in de 14e eeuw bekend geworden vanuit het dorpje Gamay, 10 km van de stad Beaune in Bougondië.
Het is een vroegrijpende druif die sterk groeit, bovendien heeft ze een hoge opbrengst. (per hectare tussen 100 en 200 hecto lit.)
De druif heeft een hoge zuurgraad maar op kalkhoudende gronden zoals in Touraine komt deze in balans.
De Gamay Noir als Primeur wijn
Deze wijn werd een echte ster in Beaujolais door de marketing
uit de jaren 70.
Iedereen kent ondertussen de jaarlijkse lancering van de
'Beaujolais nouveau', met mooie etiketten met bloemetjes en weilanden.
In Touraine bestaat ook een specifiek wijnfeest voor de
'Touraine Primeur'
Doordat deze druif vroeger rijp is dan andere druivenrassen en ook door de specifieke techniek, de 'Macération Carbonique' is het mogelijk om de wijn sneller op de markt te brengen.
De wijn is al verkoopbaar tijdens de derde week van de maand november.
Ook bij de 'niet primeur wijnen' wordt 'de Macération Carbonique' toegepast.
De Gamay wijn heeft een laag tanninen gehalte en een laag gehalte aan alcohol.
Hierdoor is dit geen wijn om lang te bewaren.(4 à 5jaar)
Smaak
Ik persoonlijk vind dat de Gamay wijn vooral een prachtige robijn rode kleur heeft. Als ik deze wijn in mijn glas schenk en ruik wordt ik vrolijk van de fruitige neus. Ik ruik werkelijk een speelsheid tussen aardbeien en frambozen. Maar spijtig wordt ik niet beloond door zijn smaak, ik kan er geen lekker fruit in terug vinden, in de afdronk tref ik meer onrijpe tonen.
Smaken verschillen, gelukkig.
In onze B&B ontmoet ik gasten die wel warm lopen voor deze wijn en dan meerdere kistjes uit Touraine mee naar huis nemen.
Op een proeverij bij bevriende wijnbouwers, gespecialiseerd in natuurwijn uit het dorp Thesée, proefde ik voor de eerste maal een Gamay wijn die me wel kon bekoren. Ik was echt positief enthousiast hoe lekker een Gamay wijn wel kan zijn. Rond, boordevol rood fruit, met een machtige warme afdronk.
Er wordt tijdens het wijnproces geen 'Macération Carbonique' toegepast, de wijn krijgt de volledige vrijheid om op zijn eigen tempo te rijpen en te verijken, misschien is dat het geheim.





Deze vinificatietechniek wordt toegepast om de wijn sneller op smaak te brengen. Hierdoor wordt rode wijn geproduceert met een fruitig karakter, frisse zuren met weinig tannines en een diepe paarse kleur.
Hele trossen met intacte druiven worden in een afgesloten tank gelegd. De druiven op de bodem van de tank barsten open door de trossen die er bovenop liggen, hierdoor komt het sap vrij. Het sap begint te vergisten onder invloed van de zuurstof in de tank en de gisten op druivenschillen. Dit produceert koolstofdioxide en legt zich als een deken om de druiven, de zuurstof wordt uit de tank verdreven.
In de onbeschadigde druiven worden enzymes omgezet in alcohol. Kleurstoffen en aroma's worden aan de binneste schilwand onttrokken, maar geen tannines uit de hardere buitenlagen van de schil.
Na ongeveer 10 dagen bevat de jonge wijn 3% alcohol.
Alles wordt dan geperst en de jonge wijn wordt met een normale gisting verder droog gefermenteerd.