top of page

 Méhode Traditionelle

 

 

In Touraine ontdek ik regelmatig zeer lekkere, kwaliteitsvolle Mousserende wijnen die volgens de 'Méthode Traditionelle' gemaakt zijn, die buiten de AOC 'Crémant de Loire' vallen.

De 'Méthode Traditionelle' is het vinificatieproces om Champagne of Crémant te maken.

Het grote verschil tussen een Champagne is de 'terroir', het 'klimaat', de 'druivensoort' en de beschermde naam. Ook kan een heel dure Champagne het zich permitteren van een fles veel langer te laten rijpen.

 

Ik merk dat veel wijnbouwers hier in Touraine heel créatief en vernieuwend zijn met oog voor kwaliteit.

Ik denk  aan een rode 'Methode Traditionelle' met de originele benaming 'Carte Blanche' van het domeine

'La Chapinière'  gemaakt uit 100 % Gamay.

 

 

Koptekst 6

Proef ook de originele creatie van het 'Domeine La Doltière'  geproduceerd uit Muscat.

De wijnmakers in Touraine beschikken over de toverkunst  om deze wijn vol  fijne bubbeltjes te stoppen, de  

'Fines Bulles de Touraine' !

In Châteauvieux

20200315_133752.jpg
result_1588318553256.jpg
Koptekst 6

Arbeidsintensief en vele tradities

Het proces om een goede fles bubbels te maken is een kunst daarom beschrijf ik de werkwijze.

 

De Coupage

Na de oogst worden de druiven geperst en wordt er wijn gemaakt doordat er een vergistingsproces plaats heeft waardoor er alcohol in het sap ontstaat. Verschillende wijnen worden geassembleerd tot een proto-champagne.

 

Tweede gisting op fles

Deze proto-mousserende wijn wordt op fles getrokken en er wordt een liquer (liquer de tirage) aan toegevoegd bestaande uit rietsuiker, citroenzuur en extra gist. Hierdoor ontstaat de tweede gisting op fles.

 

-Prise de mousse

Tijdens de tweede gisting, prise de mousse, loopt de druk in de fles op tot 5 à 6 bar.

Gedurende dit proces bevinden de flessen zich gedurende minimaal 60 dagen in een koele cave, liefst met een constante zelfde temperatuur. De wijn rust sûr lie en neemt de aroma's uit het droezem op.

 

-Remuage

Na de prise de mousse worden de flessen enige tijd met de hals naar beneden gelegd.

Tijdens deze periode worden de flessen regelmatig een slag gedraaid. Dit kan met de hand, aanbevolen voor de 'Crémant de Loire', maar dit kan ook machinaal gebeuren. Dit draaien noemt de remuage.

Hierdoor zakt het bezinksel van de tweede gisting in de hals van de fles.

 

-Dégorgement

Om het bezinksel te verwijderen wordt de flessenhals bevroren om daarna de tijdelijke afsluiting te verwijderen, dit noemt de dégorgement.

De druk in de fles is zo sterk opgebouwd dat het bevroren bezinksel en een klein beetje van de mousserende wijn eruit kan schieten.

 

-Liquer d'expédition, het geheim van elk wijnhuis

De fles wordt weer aangevuld met wijn en voor eventueel voor een tweede keer voorzien van een liquer, de liquer d'expédition. Hierdoor wordt de smaak bepaald.

Dit is het geheim van elk wijnhuis.

Veel Champagne huizen bewaren het recept vaak in een brandkast en zorgen ervoor dat slecht één persoon de formule van deze liquer kent, dit om de eigen smaak van de Champagne te bewaken en om elk jaar dezelfde champagne te kunnen produceren, anderen vinden het een meerwaarde dat de 'Méthode Traditionelle 'elk jaar anders is.

 

Om een 'Extra Dry' te produceren zal men geen 'liquer d'expédition toevoegen. De wijn behoud zijn pure natuurlijke smaak.

 

-Het plaatsen van de definitieve kurk

Hierna wordt zo snel mogelijk de definitieve kurk op de fles geplaatst en wordt de wijn opnieuw in de cave opgelegd. Tijdens deze periode wordt er gecontroleerd dat er geen derde gisting ontstaat.

bottom of page