Foodpairing!

Welke wijn past bij welk gerecht ? Deze vraag kan je ook omdraaien, welk eten serveer ik bij de wijn.

Ik leg ook nooit graag iets op, ik adviseer wel wat een meerwaarde geeft en wat afbreuk geeft aan zowel het gerecht als de wijn.


Proeven en smaak

Bij foodparing gaat het om de combinatie die het lekkerste is en dat kan voor iedereen verschillend zijn. Iedereen proeft op een andere wijze en dit komt door verschillende factoren.

Smaak hangt af van het aantal smaakpapillen op je tong, dit verschilt van persoon tot persoon, hoe meer smaakpapillen, hoe beter je proeft. Proeven gaat om het waarnemen van aroma's.

Met je neus neem je prikkelingen en aromastoffen waar.

In de mond neem je de smaak waar maar ook de structuur van het product en de intensiteit. Je neemt ook het mondgevoel waar. Hiermee bedoel ik, hoe je de wijn of het gerecht ervaart op het moment je proeft. Bijvoorbeeld het filmend mondgevoel. Een rond en smeuïg gerecht, zachte wijn. Iedereen kan honderdduizenden aroma's waarnemen maar niet iedereen kan evenveel aroma's herkennen, onthouden en bijgevolg duiden. Dit kan je wel trainen door meer verschillende gerechten te proeven en te herproeven.


Wijn kan het eetplezier en de smaakervaring intensiever maken.

De kunst bij de combinatie van wijn en een gerecht is dat je zowel van alle twee echt kan genieten! Probeer zeker om negatieve, onprettige smaakreacties te voorkomen.Harmonie of uitersten

Ik zelf zoek meestal naar overeenkomsten in smaak, textuur of intensiteit. Maar soms ook naar uitersten. Als ik kies om harmonie in het smaakprofiel te vinden dan blijft de wijn en het gerecht herkenbaar, ik kies dan voor puurheid. Er is dan geen overheersing. De wijn en het gerecht versterken elkaar.

Soms is dit eenvoudig. Maak je een saus met een Sauvignon Blanc dan kan je er perfect een Sauvignon Blanc bij schenken.Ga je een meer gevarieerder saus of gerecht maken met meerdere smaakstijlen en je gebruikt ook Sauvignon in het gerecht, dan verkies ik om erbij een Sauvignon veillies vignes te serveren omdat deze meer diepere minerale toetsen heeft.

Om de harmonie weer te geven neem ik als vertrekpunt de wetenschap dat er vijf basissmaken bestaan : zoet, zuur, zout, bitter en umami. Umami is een Japanse term, die is van nature terug te vinden in veel voedingsmiddelen zoals Sojasaus, tomaten, spinazie, champions, vlees, zeewier,...Bij een gerecht met veel zuren zoals een salade met dressing, citroen.. zal je mond zich aanpassen aan de zuren. Je kan hierbij een frisse wijn combineren met frisse zuren. De wijn zal dan zachter, fruitiger smaken en geeft een meerwaarde aan het gerecht.

Zomerse groenten kan je best combineren met een fruitige wijn waardoor het gerecht en de wijn extra tot uiting komen, ik denk aan een gekoelde jonge Pinot Noir uit Touraine.

Rijke romige gerechten passen extra goed bij wijnen met complexiteit die meer diepgang hebben en /of op eikenhout gerijpt zijn. Zoals een rode Touraine-Chenonceaux, of een Côt die op eikenhout gerijpt is. Voor gerechten met uitgesproken smaak kan je kiezen om een wijn te schenken die het gerecht omarmt zoals een frisse fruitige wijn. Maar ik durf er ook een complexe pittige wijn bij te geven om het extra krachtiger te maken.

Ik hou zelf ook wel van tannines in wijn maar let wel op bij een gerecht dat subtiel is zoals asperges. Door een tannine rijke wijn zullen de smaken volledig weggerukt worden. Bij de meeste kazen schenk je zeker geen wijn met veel tannines, dit geeft ongewenste aroma's, maakt de kaas en de wijn wrang en geeft een samentrekkend mondgevoel. Rode wijn bevat doorgaans meer tannines dan witte wijn.Harde kazen en rode wijn kan je zelden wel combineren.Daarom schenk ik witte wijn bij kaas. Ook verkies ik om een zoetere wijn bij kaas te schenken en zeker bij een lange geaffineerde geitenkaas, het pallet komt beter tot uiting en wordt warmer en ronder. Blauwe kaas met zoete wijn past ook perfect, de suikers van de wijn verzachten.Je kan ook zoete wijn bij een dessert geven, maar je zorgt ervoor dat de wijn zoeter is dan je dessert..Als je tong zich heeft aangepast aan de zoete smaak van het eten en je neemt een slok van een wijn die minder zoet is zal je de zoetheid niet meer proeven, je proeft nog zuur en bitter, de wijn wordt minder lekker daarom kies je voor een net iets zoetere wijn.

Wat ik je zeker kan vertellen is , wijn past het best bij producten en gerechten uit de streek van waar de wijn komt Lokaal eten en wijn combineren is dus al top.

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven